Neustále trpím průjmem, ať sním co sním. Pokud vyřadím pečivo, je mi lépe. Byl jsem u lékaře a řekl mi, že mám celiakii, že musím dodržovat přísný jídelníček a žádný lepek. Kde ale vlastně lepek je a kde není? Kolik si ho můžu ve stravě dovolit? Co bych měl ještě doplnit, aby mi bylo lépe?

Časté průjmy, třeba více než desetkrát za den a břišní potíže včetně nadýmaní mohou být příznaky celiakie nebo-li intolerance lepku. Příznaky mohou být i zcela nenápadné, ragády ústních koutků, anémie, suchá kůže nebo pokles hmotnosti, u dětí zpomalený růst. Pokud máte tyto potíže spojené s konzumací pšeničných, žitných nebo ječmenných produktů, je nutná diagnostika u lékaře s definitivním potvrzením tohoto onemocnění. Následná bezlepková dieta je klíčová pro zlepšení vašeho zdravotního stavu a prevenci možných komplikací v budoucnu. S výběrem těch správných potravin a doplněním případných chybějících složek stravy pomohu v mé nutriční ambulanci.

Intolerance lepku (celiakie) je tzv. autoimunitní onemocnění, kdy náš organismus vytváří protilátky proti vlastním tkáním, v tomto případě proti sliznici tenkého střeva jako reakci na lepek (gluten – bílkovina obilných zrn). Při potvrzení diagnózy je nutné dodržovat bezlepkovou dietu (vyloučit: pšenici, ječmen, žito i oves).

  1. KOHOUT, P., RUŠAVÝ,Z., ŠERCLOVÁ, Z.Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha. Forsapi, 2010. ISBN: 978-80-87250-08-2
  2. KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Překlad 11.vydání. Praha: Grada Publishing, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.